Properes xerrades:


Contes publicats

Contes publicats

dimecres, 5 de novembre del 2014

Un lector no neix, es fa

La lectura és l’ eina capdal de la informació , de la cultura, del món de la ficció, de la fantasia... La col·laboració dels pares, educadors, adults, etc. és imprescindible  per impulsar aquest aprenentatge com a font de plaer i de cultura.
Si els infants adquireixen l’hàbit de llegir, aconseguiran beneficis i avantatges per a tota la vida.  Llegir fomenta la imaginació, la intel·ligència, la capacitat verbal, la concentració i,  a més, enriqueix el seu vocabulari.
El conte és una eina molt valuosa , ja que desenvolupa i enriqueix el llenguatge, la imaginació, la creativitat de l’infant i els enriqueix el seu bagatge cultural, per això el seu valor educatiu és immens.
A partir del conte, l’infant incorpora i assumeix la cultura a la que pertany, i per tant, és un element que els ajuda a construir la seva pròpia identitat.
 A través del conte entre en contacte amb altres cultures, amb les corresponents formes de vida, cosa que afavoreix la comprensió humana, la tolerància, la solidaritat, etc.
A partir de la lectura dels contes, els infants poden identificar-se en diferents personatges, situacions, històries, aventures... Com els personatges d’aquest conte: “ El Pispallibres” , en dracs, en bruixes, en pirates, en princeses... que els portaran a projectar el seu propi món de fantasies i creativitat i, a la vegada, els permetrà endinsar-se , en l’aventura de  la vida, en els seus sentiments, en les seves inquietuds, en els seus problemes, en les seves pròpies vivències... en definitiva,  en les situacions que en el conte s’hi viuen. Gràcies al relat d’ aquestes històries, ajudem als infants a identificar les pors, els neguits, les malifetes, la solidaritat, la vergonya, la tristesa, l’alegria, l’amor..., en definitiva les seves pròpies emocions i necessitats.
 A partir, d’ identificar-les en els personatges dels contes, els ajudarà a entendre-les d’una manera diferent, a conèixer-se ells mateixos, a identificar les seves emocions, els seus sentiments, les seves limitacions, les seves inseguretats, necessitats... i, alhora, a compartir-les, a gestionar-les i a alliberar-les.
Això és el que li passa al protagonista del nostre conte, en Pispallibres, una criatura peculiar, que en un tres i no res, es dedica a robar els contes de tots els animalons del bosc.  “ No us ha passat mai que de vegades fem coses sense saber per què les fem?” “ Que fem pagar la nostra soledat, tristesa, enuig... a qui menys ho mereix?”.  Això és el que li passava al nostre protagonista Pispallibres, tenia una pena, un neguit ...que no sabia com gestionar-lo i resoldre’l . Sort que la nostra conilleta Mariona Bru va voler ajudar-lo, el va entendre i amb astúcia, comprensió i estima, va fer entendre que d’aquesta manera no es solucionaria el seu problema. La Mariona Bru va  comprendre el seu neguit , es va posar al seu lloc del i...
Voleu saber com va acabar la història? Doncs, no us perdeu l’activitat de conte contes del dia 8 de novembre a la Llar del Llibre de Sabadell. Hi esteu tots convidats.
Ah, potser ens visitarà la nostra amfitriona, La Mariona Bru i realitzarem alguna activitat relacionada amb aquest conte. La resta ho posareu vosaltres...

Llegir és, sobretot, compartir emocions, sentiments, crear moments i espais emocionals interessants on tots els éssers humans podem comunicar-nos, ja que el llenguatge del cor, de les emocions, és un idioma universal que va més enllà de les paraules i del que tothom pot arribar a entendre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada