Properes xerrades:


Contes publicats

Contes publicats

dimecres, 5 de novembre de 2014

El bloqueig emocional en els infants

Conscients de la importància d’educar les emocions, de ser-ne conscients, d’identificar-les d’expressar-les, de gestionar-les. De que no hi ha emocions bones ni dolentes, cal conèixer com gestionar i entomar els bloquejos emocionals en els infants. Les emocions són molt importants. No es tracta de viure en l’emoció, sinó d'entendre que les emocions són indicadors, són com alarmes o senyals del que ens està passant internament.
Tots volem ser estimats i rebre mostres d’afecte i carinyo. Per aquest motiu, ningú no genera un bloqueig afectiu per elecció conscient. Quan alguna cosa ens afecta molt a nivell emocional necessitem trobar un mecanisme de protecció per poder sobreviure a la situació.  Llavors, generalment, creem bloquejos emocionals per no sentir tant dolor.  El bloqueig emocional és una resposta natural i instintiva que es manifesta com una barrera que ens posem nosaltres mateixos per protegir-nos d’una situació o esdeveniment que suposa o pot suposar un impacte emocional.  Aquestes bloquejos solen néixer com una manera de protegir-nos contra alguna experiència anterior que ens va produir por i confusió, una experiència tan difícil i dolorosa que la nostra ment no va poder manejar ni gestionar.
El bloqueig emocional té una funció de protecció, ens permet realitzar els ajustos i les compensacions pertinents per comprendre i trobar el sentit a la situació i poder disposar de les nostres fortaleses tan psíquiques com emocionals per fer front al bloqueig i no sentir-nos tan vulnerables.  En aquests casos el bloqueig desapareix quan estem preparats per adaptar-nos a la nova realitat de la situació. Però, en altres casos aquest bloqueig no desapareix, i és llavors quan es torna desfavorable, ja que trenca la nostra zona de confort i la connexió amb els nostres propis sentiments, i és llavors, quan es generalitza a esdeveniments i situacions semblants i arriben a afectar en la nostra quotidianitat i funcionament diari, portant conseqüències desagradables i negatives
Si en un primer moment aquests bloquejos , al superar-los, poden ajudar-nos, si es mantenen poden portar conseqüències negatives com les que exposaré a continuació:
·       Impedeix concentrar- se  , aprendre i rendir de manera adequada.
·       No deixa ser nosaltres mateixos. Imatge alterada de sí mateixos.
·       Es produeix una desconnexió amb els veritables sentiments i l'emoció  queda a dins, però oculta, d'aquesta manera no es produeix el control emocional oportú.
·       Pensaments distorsionats.

Des que naixem tenim aquesta reacció instintiva de protecció, de supervivència. Tot i així, quan som petits és quan més vulnerables som davant del tema emocional. En l'etapa fins als 12 anys, aproximadament, els efectes d'impactes emocionals negatius, no només que són molt difícils d'enfrontar, sinó que creen un condicionament en aquest  infant que afectarà la resta de la seva vida ja que la manera que es relacionarà amb les emocions quan creixi, respondrà a les circumstàncies emocionals que li van envoltar mentre creixia. Llavors, el que cal treballar no és el bloqueig en si sinó l'arrel del bloqueig i les emocions que queden sense ser processades. L'ésser humà té límits de resistència. Si no els resolem de forma sana i oportuna es pot guardar com  a una experiència negativa que es reflectirà en algun aspecte de la nostra vida.

 Les causes de que aquests bloquejos perdurin o siguin permanents poden ser , la inseguretat, el complex d’inferioritat, etc. que fa que ens bloquegem i ens impedeixen treure les nostres emocions veritables per afrontar la situació.
Per tant, cal també ensenyar als nostres infants a vèncer i a solucionar  aquests bloquejos emocionals, aprofitar el seu valor en els moments crítics d’impacte, però no generalitzar i sobretot, no fer-los permanents en altres situacions o moments. Aquest desbloqueig els permetrà ser lliures i els donarà i dotarà d’un control emocional adequat i controlat que els portarà al benestar.
De vegades, una mala experiència puntual ( no vincle amb un adult, un comentari sense mala intenció, una broma o actitud desafortunada, adonar-se de la pròpia frustració o limitació en una feina, etc. fan que un infant es senti agredit i es bloquegi emocionalment. Cal doncs, anar molt amb compte amb les nostres accions i fer servir l’empatia, per tal de no fomentar algun d’aquests bloquejos. Els infants són molt vulnerables i podem marcar-los negativament per tota la vida.

Estratègies i pautes per desbloquejar emocionalment als infants:

·      Treballar amb ells el pensament positiu i ensenyar a veure les situacions de manera positiva. Pensar en positiu, ens porta emocions positives i la ment es desbloqueja.
·      Ensenyar a qüestionar i a dubtar dels seus pensaments negatius. En la majoria de casos aquests pensaments són irreals, distorsionats ... que no corresponent a fets reals. Pensar en negatiu, genera emocions negatives i aquestes ens paralitzen.
·      Fomentar l’autoestima i confiança en sí mateix. La seguretat i confiança en sí mateix dóna força per afrontar situacions difícils.
·      Ajudar a qüestionar l’impacte real del que els passa, de les conseqüències. Sovint les conseqüències temudes i l’impacte , són més grans que el que passarà.
·      Potenciar i crear un clima de comunicació per expressar les seves emocions. Si són capaços d’identificar les seves emocions, expressar-les i comunicar-les , és la clau per desbloquejar-los.
·      Fer-los creure en ells mateixos, ensenyar-los a no témer de ser ells mateixos, sense pors. Conèixer i deixar fluir en fora el que tenen en el seu interior.
·      Potenciar ser tolerants i afrontar les frustracions.
·      Ensenyar estratègies i recursos perquè aprofitin el bloqueig inicial per treure’n unes conclusions i aprenentatges. És bàsic , que en aquestes situacions de bloquejos, siguin conscients de les seves emocions i prenguin consciència de la seva situació i de les seves conseqüències.
·      Treballar i aprendre dels propis bloquejos emocionals. Com tot, l’experiència ajuda a créixer com a persones. Adonar-se de les estratègies que ha utilitzat per sortir-se’n , els servirà per propers moments difícils.

Per desbloquejar, necessitem doncs, donar un enfocament positiu a les situacions, ja que si aconseguim un bon estat emocional no hi haurà bloquejos. Es tracta de pensar d’una manera en la que els fem sentir alegria, benestar, relax, esperança,etc.
Hem de transmetre als infants, pensaments positius del tipus “ Tinc possibilitats” “ Sóc vàlid i crec amb mi”; “ Si em surt bé, genial i sinó ho tornaré a intentar”;  etc.

Hem de ensenyar als nostres infants positivitat, quan un mateix se sent capaç i creu que és possible, és probable que ho pugui aconseguir, perquè quan un creu en una possibilitat, desprèn una cosa que l’altre percep sense ser-ne conscients. Per tant,hem de fer entendre i concienciar el llenguatge interior dels infants. “La creença en un mateix, la creença interior mou muntanyes”


Els somnis es fan realitat quan tenim la convicció interna per a guiar-nos, la passió per a emocionar-nos i la disciplina per a executar les accions precises.
TakumiCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada