Properes xerrades:


Contes publicats

Contes publicats

diumenge, 11 de gener de 2015

EMOCIONS NEGATIVES
QUÈ ENS APORTEN LES EMOCIONS NEGATIVES?

" Les emocions són estats afectius innats i automàtics que s'experimenten a través de canvis fisiològics, cognitius i conductuals.  Serveixen per fer-nos més més adaptatius a l'entorn que experimentem.

Els sentiments són la presa de consciència d'aquestes emocions etiquetades. Serveixen per expressar, de forma més racional i conscient, el nostre estat anímic".

Cal posar nom a les emocions, el fet de posar nom a les coses dóna la possibilitat de concretar-ne les característiques, de precisar-les més, conèixer els seus límits, fins i tot controlar-les i gestionar-les. Però per posar nom a les emocions ens cal un cert domini del llenguatge emocional.
Tenir i poder utilitzar un llenguatge emocional ric i ampli ens serà de gran ajuda per coneixe'ns més bé i poder controlar les nostres pròpies emocions.

Si poguéssim fer una llista de totes les emocions que sentim, com si fóssim un col·leccionista d'emocions, segur que les classificaríem en diferents calaixos, apartats, etc. Hi hauria el calaix de les emocions positives ( la tendresa, l'amor, la felicitat, l'alegria, l' eufòria, l'entusiasme, la il·lusió, la serenitat...), i, també un calaix hem emocions negatives ( la ira, l'enuig, el ressentiment, l'odi, l'impulsivitat, l'hostilitat, l'enveja, el dolor, la por, la confusió, la tristesa, la irritació, etc.).

Totes elles formen part de la nostra llista, col·lecció d'emocions, formen part de nosaltres i, com a tal són legítimes i necessàries. No hem de reprimir-les, sinó acceptar-les.

Totes les emocions ens aporten informació sobre els nostres processos interns per modular-los i fer els reajustaments necessaris per equilibrar-los i tornar al benestar emocional, per això, totes les emocions són neutres. Cal saber trobar el costat positiu de les emocions negatives
Considerem emocions negatives quan aquestes són molt intenses i duren molt temps, en aquest cas es converteixen en sentiments i poden enterbolir la nostra manera de veure la vida. Llavors, és quan ens cal gestionar-la, i aprofitar la seva essència i utilitzar-la al nostra favor. És a dir, aprofitar la informació sobre nosaltres mateixos que ens aporta aquesta emoció, desxifrar el missatge ocult que hi ha darrera d'aquesta emoció, sempre valuós i positiu,i convertir-la en una emoció positiva o que ens aporti un aprenentatge per la vida.

Totes les emocions ens amaguen una informació que cal i hem de saber desxifrar, per exemple:

LA IRA ens aporta una energia extra en forma d'enuig que ens fa posar en el nostre lloc quan algú no ens ha respectat. La ira és una de les emocions més perilloses perquè activa el comportament violent: insultar, pegar, fer mal... Si sota la ira cridem insultem o fem mal, utilitzem la ira de forma nociva. En canvi, la indignació davant la injustícia és perfectament legítima i ha de derivar en bones propostes per a construir un món més just; però mai utilitzant la violència.

LA TRISTESA  és una emoció que experimentem per la pèrdua d'alguna cosa valuosa. Quan un està trist té ganes de plorar i és del tot normal, exterioritzar aquesta pena o dolor.Hem de deixar que plori quan estigui trista, si en té ganes i oferir-li el nostre ajut, però respectant-li la seva intimitat. La tristesa ens ajuda a tornar la mirada cap a l'interior per aprofundir amb nosaltres mateixos i a tornar a reconectar-nos. Hem de comprendre la tristesa en nosaltres i en els altres i respectar-la.

L' ENVEJA  ens indica que algú posseeix una qualitat que nosaltres admirem i no tenim, en aquest sentit, ben gestionada i reconduïda, és un gran motor per aconseguir els nostres somnis.

LA CULPA  és prendre consciència d'haver fet alguna cosa contra uns principis ètics, legals, socials... És bo sentir la culpa, això vol dir, que som responsables; i cal demanar-ne perdó per reparar el mal provocat.
El fet d'adonar-nos que hem fet alguna cosa malament, ser-ne conscients i demanar-ne perdó és un pas de la consciència i regulació emocional.


És importantíssim adonar-nos i desxifrar el sentit últim de cada emoció que s'està sentint, ja que de totes elles se'n treu un aspecte i aprenentatge positiu. 

Cal reconectar amb les emocions que sentim, això consisteix en tornar a sentir-les, reconèixer-les sense reprimir-les, per després deixar-les anar gradualment.

L'essència de les emocions és el moviment, igual que vénen se'n van, de manera que fluïm amb elles convertint-nos en un canal pel qual les emocions entren i surten sense generar bloquejos energètics o emocionals.

Cada persona té una forma particular de sentir, expressar i deixar fluir les emocions, però reconeixent-les i utilitzant-les com a positives, ens produiran millor benestar emocional davant de qualsevol situació de malestar o conflicte. Buscar pensaments més agradables i suaus influirà , ràpidament, en com ens sentim.

Deixar-se portar per les emocions és fàcil, modificar-les, gestionar-les gradualment requereix posar molt de la nostra part en voler sentir-nos cada cop millor, fins que aquesta corrent de benestar es converteixi en alguna cosa estable i duradera. 

Però això, totes les emocions són legítimes i necessàries, cal reconèixer-les. gestionar-les i aprendre'n d'elles.

" Hem educar als nostres infants emocionalment per tal que s'adonin del costat positiu de tenir emocions negatives"
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada